FF Motor Control Set (FF ESCs)

Discussion in 'Electronics' started by Chris Shaw, May 11, 2013.

  1. Jei Swan

    Jei Swan Member

    Joined:
    Jan 6, 2013
    Messages:
    102
    Likes Received:
    0
    ok guys i just got the motor control set and looking for instructions to connect every thing to the MK system ass well as to add to my operations manual. Can soem one help me out here as i have been scouring the net for info and haven't found any thing that clearly shows what needs to be connected to what and where.

    I do have the I2C converter.

    (update 1)
    after posting this i found
    http://www.flashrc.com/images/file/Notices/notice_i2cppm_v1_5_en.pdf
    while not exactly abuse mark it clarified a few things. if any one can elaborate on the abuse mark chip and how to connect that would be appreciated.

    (update 2)

    ok i feel kinda silly the moment i post this i find the abuse mark instructions.

    http://www.abusemark.com/downloads/stm_manual_v2.pdf
     
  2. Andy Johnson-Laird

    Andy Johnson-Laird Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Jul 31, 2012
    Messages:
    10,364
    Likes Received:
    1,162
    Ebad: I presume you mean MT3520?
    The FF Control set accepts standard PWM, and emits three phase motor control power so I see no reason why that would not work with those motors.

    Andy.
     
  3. Gustav Raberg

    Gustav Raberg Member

    Joined:
    Dec 30, 2012
    Messages:
    101
    Likes Received:
    13
    Hi

    What motors are you guys using for your setup? I'm thinking about rebuild my CS8 to a HL. Are you still using 4s lipos?
    I will use th MK FC and i2c converter. I'm using MT2814 now and thinking I might use the MT3515 and still use 14" props on the original booms.

    Suggestions?
     
  4. Claude Loyer

    Claude Loyer New Member

    Joined:
    Jul 23, 2013
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Bonjour,
    I'm using the FF motor control on a Y6 with NAZA v2, and it's work fine.
    Now I have order the I2c converter and will try with MK electronics.
    Does all the telemetry will works on my MX-20?
     
  5. Gary Haynes

    Gary Haynes Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Jul 6, 2012
    Messages:
    5,211
    Likes Received:
    460
    Yes voltage only if you are pulling power for the MK FC from the PDB board directly so that you see the batteries (not using one of the 12 JST connectors). You will only see battery voltage on the screen but you will get other flight data. Primary loss is any battery consumption (amps consumed) and BL temps so those are all missing.
     
  6. Claude Loyer

    Claude Loyer New Member

    Joined:
    Jul 23, 2013
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Bonjour,
    need help!
    I have install the i2c converter as they said. Make the setup for six motors with FF esc.
    connect to MK FC2.1 Power the FC from lipo and i2c from 12v of FF distribution.
    Bind the i2c, check the setting for 500Hz, 6 motors and so on.
    When power on I have this sequence: red light flashing fast then slowly for six count and off.
    I have a slow constant beep. On MK Tools no alarme. FC OK, Bl OK
    Not able to do motor test. Try and motor don't run.
    The only thing I'm not shure is the ground connection from i2c to FC.
    Where do you connect it on FC?
     
  7. Gary Haynes

    Gary Haynes Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Jul 6, 2012
    Messages:
    5,211
    Likes Received:
    460
    Claude did you do all the steps on the I2C instructions? Perhaps you could post a short video of your powerup to help us trouble shoot? Photos of how you have the I2C connected to the FC showing all of the connection points.

    Also there are three wires from the I2C to the FC board. D,C and Grd from the I2C connect to the FC at points 9 and 14


    Screen Shot 2013-09-12 at 5.09.01 PM.png
     
  8. Claude Loyer

    Claude Loyer New Member

    Joined:
    Jul 23, 2013
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Bonjour,
    it's look like it does not detect the 4s lipo.
    Normaly we have 3 tones followed by 3 or 4 more tones depending on the lipo.
    I have the 3 first tones but follow by 1 repeating tone

    I will post a video
     
  9. Claude Loyer

    Claude Loyer New Member

    Joined:
    Jul 23, 2013
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Here is the MK FC
     

    Attached Files:

  10. Claude Loyer

    Claude Loyer New Member

    Joined:
    Jul 23, 2013
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Bonjour,

    here is a short video of the startup:


    merci
     
  11. Gary Haynes

    Gary Haynes Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Jul 6, 2012
    Messages:
    5,211
    Likes Received:
    460
    Claude I don't see anything that is wrong. You have the right sequence of lights on the I2C, it counts 6 motors. Did you solder the 1-2-3- jumper on the I2C for 6 motors? What is puzzling is the beeping going from the ESC's.

    Here's my startup. You can hear the motors chirp, you can hear the beeps (3) from the MK FC which I don't hear on yours, the green power light is on, the red status light flashes rapidly and then blinks 8 times for eight motors then everything goes silent.

     
  12. Claude Loyer

    Claude Loyer New Member

    Joined:
    Jul 23, 2013
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Yes, I have fix the jumper for 6 motors.
    do you have to calibrate the esc alone?
    Are you using 4s?
     
  13. Gary Haynes

    Gary Haynes Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Jul 6, 2012
    Messages:
    5,211
    Likes Received:
    460
    I am using 4S, and I did not calibrate each of the ESC's. Took them out of the box, FF set did nothing more, Castle ICE 50's made the appropriate programming adjustments for multi-rotor, installed and did the ESC calibration as outlined in the I2C instructions.
     
  14. Claude Loyer

    Claude Loyer New Member

    Joined:
    Jul 23, 2013
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    bonjour,
    I can ear the 4 tones on your start sequence for the 4s lipo.
    On mine, I have the 3 first tones but not follows by the 4 tones for the lipo.
    It's look like the esc do not recognize the lipo.
    The problem is that this copter was flying last week with the same esc kit and motors and a NAZA V2.
    I will test everything again today.
    What are the values you have on the i2c setting?
    Merci,
    Claude
     
  15. Gary Haynes

    Gary Haynes Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Jul 6, 2012
    Messages:
    5,211
    Likes Received:
    460
    The standard settings should be fine. I made a change but don't know if it matters. On the I2C I change to a 500Mhz refresh rate and set the start stop points at 1060/1860 based on a post from Josh.
     
  16. Claude Loyer

    Claude Loyer New Member

    Joined:
    Jul 23, 2013
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Bonjour,
    when you callibrate the i2c with the bind plug, do you ear the 4 tones for 4s lipo?
    I do not. I only have a slow repeating tone like the one on startup.
    Are you using the esc#1 to supply the power to i2c?
    I'm using 12v from FF distribution board
     
  17. Gary Haynes

    Gary Haynes Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Jul 6, 2012
    Messages:
    5,211
    Likes Received:
    460
    Claude sorry I don't remember what actually happens.
     
  18. Brad Meier

    Brad Meier Active Member
    Staff Member

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    749
    Likes Received:
    66
    Sorry for a basic question but this has got me a few times. Did you go back in MK Tools and tell it what type radio you have?
     
  19. Claude Loyer

    Claude Loyer New Member

    Joined:
    Jul 23, 2013
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    Bonjour,
    yes, if you mean to tell that it's a Graupner.
    I can see the voltage on the telemetrie of my radio. 16.7v.
    It's really look like the esc do not see the 4s.
    Do you think a one by one calibration of the esc can fix that?
    merci
     
  20. Claude Loyer

    Claude Loyer New Member

    Joined:
    Jul 23, 2013
    Messages:
    15
    Likes Received:
    1
    I have reinstall the NAZA,
    same setup, only replace MK and i2c.
    You can ear the normal beep.
    So motors and esc should be OK. I don't know where to look.
     

Share This Page