Converting my CS gimbal to a brushless gimbal

Discussion in 'Camera Mount Misc' started by Bill Collydas, Apr 14, 2013.

  1. Dave King

    Dave King Well-Known Member

    Joined:
    Dec 24, 2012
    Messages:
    2,712
    Likes Received:
    311
    Andy I believe that Jordi is talking about the I2C errors through the Alexmos board not the MK electronics. Jordi can you confirm. IF you are talking about the Alexmos board can you put all the power values to 0 and see if you still get the errors? Have you calibrated the sensor? Is the sensor square?
     
  2. Jordi Cristofol

    Joined:
    Apr 7, 2013
    Messages:
    35
    Likes Received:
    2
    Is a 3 axis guimbal but only 2 brushless pan and tilt. Yaw just a hitorque servo.
    Propellers and motors balanced
    Always full i2c errors from 0 to 60000 and restard as a counter
    Is the alexmos board v1, and the green led is just up the power light (red), is 4s or 3s powered (with the same result) i2c error.
    Not mk, only gimbal with alexmos and wkm.



    Thank you.
     
  3. Jordi Cristofol

    Joined:
    Apr 7, 2013
    Messages:
    35
    Likes Received:
    2
    Yes with 0 values the same error. More and more i think the board has an error.
     
  4. Steve Maller

    Steve Maller UAV Grief Counselor

    Joined:
    Oct 30, 2012
    Messages:
    3,981
    Likes Received:
    807
    Can you post a photo of what your gimbal looks like, and in particular the route of your IMU wires? Lots of I2C errors can sometimes happen if those little wires are picking up interference. I even found that flying indoors, the wind from the props caused enough ESD from the carpeting to zonk my IMU into freaking out when the copter was within 3-4” of the carpeting. It was weird.
     
  5. Jordi Cristofol

    Joined:
    Apr 7, 2013
    Messages:
    35
    Likes Received:
    2
    Actually i have the board out the gimbal, and the error is the same that mounted. Here a picture the green light is flashing. Thanks.
     

    Attached Files:

  6. Andy Johnson-Laird

    Andy Johnson-Laird Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Jul 31, 2012
    Messages:
    10,383
    Likes Received:
    1,164
    Jordi: As you have probably figured out, Steve's the best guy to handle your issues as I've no experience with Alexmos, I'm afraid.

    Andy.
     
  7. Jordi Cristofol

    Joined:
    Apr 7, 2013
    Messages:
    35
    Likes Received:
    2
    Thanks Andy.
     
  8. Steve Maller

    Steve Maller UAV Grief Counselor

    Joined:
    Oct 30, 2012
    Messages:
    3,981
    Likes Received:
    807
    That’s a different board than I’m used to. What does the IMU side of things look like? How long is the cable running to the IMU?
     
  9. Jordi Cristofol

    Joined:
    Apr 7, 2013
    Messages:
    35
    Likes Received:
    2
    The cable is 20cm long, and with or without imu solded its has the same problem....
     

    Attached Files:

  10. Steve Maller

    Steve Maller UAV Grief Counselor

    Joined:
    Oct 30, 2012
    Messages:
    3,981
    Likes Received:
    807
    I wonder whether your board may be bad. I had one go bad on me.
     
  11. Jordi Cristofol

    Joined:
    Apr 7, 2013
    Messages:
    35
    Likes Received:
    2
    Thanks steve, tomorrow i'll buy new one...i will share results. Thanks again.
    Jordi
     
  12. Sam Slape

    Sam Slape Member

    Joined:
    Oct 8, 2012
    Messages:
    172
    Likes Received:
    8
    I'm having trouble with a go-pro gimbal on a small quad. It sits with the horizon unlevel at about 40 degrees.
    It shows in the software that it is unlevel but does not try to level it out and is happy sitting unlevel.

    I'm not sure what to do any pointers would be appreciated.

    I have done an advanced calibration already.
     
  13. Andy Johnson-Laird

    Andy Johnson-Laird Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Jul 31, 2012
    Messages:
    10,383
    Likes Received:
    1,164
    Which vendors' copter and gimbal are you referring to, Sam?

    Andy.
     
  14. Sam Slape

    Sam Slape Member

    Joined:
    Oct 8, 2012
    Messages:
    172
    Likes Received:
    8
    Hi Andy

    It is the multiwii copter gimbal for their scarab quad. It is alexmos, I'm wondering if I should have started a new thread .

    It was previously working well and this has happened between attempting to setup the tilt control and advanced calibration.
     
  15. Sam Slape

    Sam Slape Member

    Joined:
    Oct 8, 2012
    Messages:
    172
    Likes Received:
    8
    OK I have some more info. The roll and pitch levels in the software are correct when connected via usb, however when I connect power to the copter and alexmos (same battery) the gimbal rolls to the side and pitch also goes slightly off.

    The motor and IMU cables are clear of other electronics and the IMU cable has one of the ferrite ring things looped through twice.

    Any help is appreciated. Thanks
     
  16. Bill Collydas

    Bill Collydas Active Member

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Messages:
    528
    Likes Received:
    72
    Jordi if the IMU is not soldered on the GUI will say " sensor not connected.
    Make sure the SCL and SDA wires are soldered correct.

    Bill
     
  17. Andy Johnson-Laird

    Andy Johnson-Laird Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Jul 31, 2012
    Messages:
    10,383
    Likes Received:
    1,164

    Unless you get lucky, Sam, I suspect there's not too many folks on this forum who can help you. Sorry about that....

    Andy.
     
  18. RICHARD DEFARIAS

    RICHARD DEFARIAS New Member

    Joined:
    Sep 5, 2013
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0

    HI?
    Any can help me out with some quick number for P,I,D,s and POLE N#?
    Something that i can start.

    i have 2 Board, v1

    2 Ipowers 5108-120T for tilt
    1 ipower 8017-120 for roll
    1 ipower 8017-120 for pan

    thanks

    richard.
     
  19. Sergei Kozin

    Sergei Kozin New Member

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Messages:
    15
    Likes Received:
    2
    Hello, Bill!
    In your opinion, if you compare the T-Motor GB85 and GB100-10, what is better (more torque and smoothness)?
     
  20. Bill Collydas

    Bill Collydas Active Member

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Messages:
    528
    Likes Received:
    72
    The GB-100 is smoother to the spin. As compering the two I have the GB-100 on pan and the 85 on roll and tilt.
    I have to switch them around to see the difference.

    Bill
     
    Sergei Kozin likes this.

Share This Page